Sardínia - TOP 10 pláži

Najkrajšie pláže Sardínie

Taliansko sa vo všeobecnosti môže pýšiť peknými plážami, avšak tie Sardínske sú pokladané za obzvlášť krásne. Vďaka snehobielemu piesku a modrému moru bývajú prirovnávané ku Karibiku. Navštívte drsné zákutia s útesmi na východe či pláže obklopené dunami na západe a presvedčte sa sami.

1. Pláž Cala Brandinchi na severovýchode

Pláž Cala Brandinchi leží zhruba 7 km severne od mestečka San Teodoro v provincii Olbia-Tempio. Ak milujete šnorchlovanie, tu ste na správnej adrese. Pláž dlhá 700 m, perfektná aj pre rodičov s hravými ratolesťami, je jednou z najkrajších a najznámejších na Sardínii. Hovorí sa jej aj „Malé Tahiti“, kvôli úchvatným farbám jej plytkých a čistých vôd. Piesočné duny a borovice jej krásu ešte podčiarkujú. Disponuje parkoviskom, ležadlami a slnečníkmi, barom aj reštauráciou.
best-sardinia-beach-cala-brandinchi.jpg (599×374)
2. Spiaggia Capriccioli na severovýchode
Spiaggia Capriccioli na Costa Smeralda v provincii Olbia-Tempio má takisto dobré podmienky na šnorchlovanie. Skôr malá pláž s dĺžkou 200 m je obklopená bohatým sviežim stredomorským porastom, olivovníkmi a borovicami. Obrovské žulové kamene ju rozdeľujú na dve časti. Ponúka panoramatický výhľad na ostrovy Soffi a Le Camere, ktoré sa nachádzajú približne 2 km od pobrežia.
961964e907078de9230b36a0efa6332b.jpg (1000×600)

3. Spiaggia del Principe na severovýchode

Ako uniknúť z hľadáčika paparazzi na pobreží Costa Smeralda je otázka za milión dolárov pre celebrity, ktoré sa tu hromadia na svojich ohromných jachtách. Niekoľko prekrásnych fjordových zátok zdobí tunajšie smaragdové more. Jednou z najlepších miestnych pláží je Spiaggia del Principe (Princova pláž) v blízkosti dediny Cala di Volpe, úžasný polmesiac bledého piesku medzi nízkymi útesmi. Je dlhá 250 m, vhodná pre rodiny s deťmi aj milovníkov šnorchlovania. Má lehátka, slnečníky aj parkovisko.
spiaggia-del-principe-costa-smeralda.jpg (1038×602)

4. Pláž Cala Gabbiani na východe

Osamotená a pokojná Cala Gabbiani v blízkosti Dorgali je prístupná iba loďou či pešo a nie sú tam žiadne zariadenia pre turistov. Dlhá prechádzka po nej vám ale vyčarí úsmev na tvári. Prejdite sa po teplom bielom piesku alebo sa osviežte v modrozelenej vode, potápajte sa a relaxujte.
maxresdefault.jpg (1280×720)
5. Pláž Cala Goloritzè na východe
Malá, avšak ohromujúca a veľmi fotogenická pláž sa nachádza južne od Cala Biriola v oblasti Ogliastra, 9 km severne od mesta Baunei. Nie je dostupná autom ani loďou. Peší výlet vám zaberie viac ako hodinu a ten spiatočný potom môže trvať ešte dvakrát dlhšie. Cala Goloritzè je však skvelým príkladom toho, ako vyzerá pravý sardínsky raj. Niet divu, že bola v roku 1995 zapísaná na zoznam UNESCO. Navyše predstavuje jednu z najlepších lokalít na šnorchlovanie, takže si nezabudnite vziať potápačské okuliare!
003_cala_goloritze_-_baunei_2_tn.jpg (1200×710)
6. Pláž Cala Mariola na východe
Tento klenot severne od Cala Goloritzè zdobia malé okrúhle kamienky, hladké vďaka večnému omývaniu vodou. Ak sa radi potápate, pláž Cala Mariola je jednou z najvhodnejších. Vďaka polohe v tieni vápencových skál tu budete radi tráviť čas aj počas horúceho popoludnia. Bohužiaľ v bezprostrednej blízkosti nie sú žiadne hotely, najbližšie nájdete 14 km severne odtiaľ. Vybavenie si budete musieť priniesť.




Cala Mariolu
Cala Mariolu

7. Spiaggia di Piscinas na juhozápade

Jednou z najkrajších pláží je Spiaggia di Piscinas, stuha zlatého piesku medzi veterným morom a rozľahlými dunami, rastúcimi do výšky až 60 m. Nájdete ju v oblasti Costa Verde v provincii Carbonia-Iglesias. Neďaleko odtiaľ je Ingurtosu, niekdajšia produktívna baňa a dnes mesto duchov.




Pláž a duny Piscinas
Pláž a duny Piscinas

8. La Maddalena Spiaggia na juhu

Pláž La Maddalena, dlhá 1200 m, leží v blízkosti mesta Capoterra v provincii Cagliari, asi 15 km juhozápadne od pláže Poetto. Je najlepším miestom pre tých, ktorí sa chcú venovať plachteniu či kitesurfingu. Je ale vhodná aj pre rodiny s deťmi. Má všetko, čo môžete potrebovať. Parkovisko sa nachádza priamo pri nej, lehátka a slnečníky si možno prenajať v blízkej reštaurácii. Zapožičať si môžete aj lode s veslami.
74d4fcd354.jpg (670×400)

9. Spiaggia di Chia na juhu

Veľkú rodinnú pláž Chia nájdete v provincii Cagliari na juhu ostrova. Na svoje si tu prídu milovníci windsurfingu a kitesurfingu. Z ďalších miestnych pláží spomeňme rušnú Sa Colonia, nadväzujúcu na Chia, Monte Cogon, Porto Campana či Su Giudeu. Oblasť nie je tak preplnená turistami ako severná časť Sardínie. Menšie pláže nájdete schované v zátokách orámovaných útesmi. Širšie piesočné pláže bývajú lemované dunami. More je tu krištáľovo priezračné.




Spiaggia di Chia
Spiaggia di Chia

10. Spiaggia di Tuerredda na juhu

Pláž Tuerredda na úpätí Capo Spartivento si miesto v prvej desiatke určite zaslúži. Nájdete ju západne od Perdu Longa a Sa Pinnetta a v blízkosti pláže Su Giudeu. Jej prirodzená krása je priam úchvatná. Pláž v tvare „V“ je chránená pred vetrom a má dobrý výhľad na ostrov Tuerredda. V júli a auguste môže praskať vo švíkoch, nakoľko je tiež vyhľadávaná kvôli šnorchlovaniu.




Pláž Tuerredda
Pláž Tuerredda



Komentáre